MOLT MÉS QUE XOCOLATA

by | maig 11, 2017 | General | 0 comments

Entrar a la Granja Viader un diumenge al matí és una experiència que recomano. Xocolata, melindros, nata muntada, mató, formatge fresc… tot casolà i deliciós.
Però si us recomano la Granja Viader no és només per la xocolata, sinó perquè entrar-hi significa participar de la seva llarga i curiosa història.Una història que és, a la vegada, part de la història de Barcelona.
Corria l’any 1870 quan un emprenedor camperol de Cardedeu, en Marc Viader, s’instal.lava a Barcelona tot buscant la seva oportunitat dins d’una ciutat que, en aquells anys, s’extenia per damunt de les muralles recenment enderrocades a un comerç i una indústria creixents.
Era la Barcelona on habitava una floreixent burgesia catalana, on es desplegava la Renaixença i on, a la vegada, s’estava covant el movient artístic que determinarà per sempre la fisonomia de la ciutat: el Modernisme.
En aquest particular context en Marc Viader comença a treballar per a la Sra. Coma,  propietària d’una lleteria al carrer de’n Xuclà, i l’any 1910 ja n’és el propietari. Des d’aleshores passa a anomenar-se “Granja M. Viader – Cardedeu”. El seu esperit innovador -que de segur el faria ser un triomfador també avui en dia- el porta a reinventar l’antiga lleteria tradicional: eliminarà les vaques de la mateixa botiga per evidents motius d’higiene i es farà portar la llet i la matèria prima del seu Cardedeu natal. D’aquesta manera  l’espai destinat a l’antic estable quedarà convertit en un obrador. També en canvia la funció: ja no només vendrà llet sinó també derivats lactis com la mantega, la nata muntada, flams, crema catalana., etc. S’obra un espai al públic perquè s’hi pugui degustar els productes allà mateix i l’èxit és aclaparador.
Actualment regenta la granja la quarta generació dels Viader, que continuen servint-se de la matèria prima de la seva pròpia granja de Cardedeu.

I que per molt anys!

Però aquest establiment amaga d’altres històries curioses que no sé si coneixeu: l’any 1925 Marc Viader funda Letona S.A. convertint-se ràpidament en una de les centrals lleteres més importants del país.
Més endavant, el mateix inquiet Viader, amb l’ajuda d’un químic hongarès crearà el Cacaolat. El 1931 l’èxit d’aquesta beguda traspassarà fronteres… i fins avui.