L’ORIGEN DEL NOM DE BARCELONA

by | maig 11, 2017 | General | 0 comments

La família del meu pare és una novel.la de Lolita Bosch i és, a la vegada, un llibre d’història. Un recorregut per la Barcelona dels darrers 200 anys.

A més d’aplegar centenars de referències històriques, el text aplega un munt de referències personals. És, doncs, una novel.la vital; en el sentit de biogràfica, però també en el sentit de necessària.
Com una expiació, Lolita Bosch, la narradora més personal de la literatura catalana i espanyola actuals, fa l’esforç de summergir-se en la seva pròpia història, la de la familia del seu pare. Envoltada de referències de la capital catalana i de més enllà, de Mèxic, de Menorca, de tots els espais que la biografia de l’escriptora i la dels seus familiars han recorregut, La família del meu pare, s’atura en certes experiències vitals per relacionar-les amb els seus avantpassats i per explicar-nos com aquests van ser personatges cabdals de la cultura i la política catalana de la Barcelona de finals del XIX.
Sense desvetllar els secrets que guarda la narració, només us avançaré que l’autora fa un repàs d’alguns dels moments determinants de la cultura catalana moderna, des de la fi de la 2ª República, fins a la bomba del Liceu passant per la creació del Nautilus de Narcís Monturiol o la construcció del Port de Barcelona.
Comunicadora eficaç i generosa, Lolita Bosch ofereix un relat rigorós i apassionat. Una història que flueix, que té vida pròpia i que vol ser explicada.
La Lolita porta la literatura al nom i la història al cognom i això es tradueix en un encaix perfecte, que transforma un treball històric excel.lent en una gran novel.la.
Una novel.la que farà les delícies dels qui disfrutin descobrint Barcelona.