LA BARCELONA DE LOLITA BOSCH

Us heu preguntat mai perquè Barcelona es diu així… Barcelona?
Sovint solem dir que prové dels romans, que, en instal.lar-se en aquest indret li van posar de nom Barcino. De fet, el seu nom complet fou Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino. La realitat és que el nom no prové realment dels romans sinó de més enllà. Els íbers que habitaven la zona abans que els romans desembarquéssin a la península ja anomenaven al petit assentament localitzat entre els  rius Llobregat i Besós: Bárkeno. Els romans, doncs van prendre el nom íber, degudament llatinitzat, per la seva nova colònia: Barcino. Un cop va caure l’imperi romà i els visigots s’instal.laren a la ciutat, aquesta va passar a ser anomenada Barchinona, i de la Barchinona medieval a la Barcelona actual, l’evolució és ben fàcil de veure.
Ara bé, el misteri del nom de Barcelona recau en el seu significat original. Què devia voler dir en íber Bárkeno? Fins a dia d’avui, aquesta pregunta no té resposta ja que l’idioma dels íbers, tot i poder-se llegir mai no s’ha pogut desxifrar.
Per nosaltres, però, Bárkeno només pot voler dir una cosa: la triomfadora.
Coneix aquesta i moltes atres curiositats més fent una ruta amb Insòlitbarcelona.